با پرده بکارت و انواع آن آشنا شوید!
پرده بکارت، به غشایی گفته میشود که تمام یا قسمتی از دهانی واژن را پوشانده و معمولاً پس از اولین رابطه جنسی از بین میرود؛ معمولاً پس از بین رفتن این پرده، خون از واژن جاری خواهد شد. Hymen در حقیقت لغتی یونانی است که به معنای پرده بوده و از اسم الهه ازدواج و عروسی یونان، God Hymen، برداشته شده است. زمانی که جنین در حال گذراندن مراحل رشد در رحم مادر است، واژن به صورت یک بافت توپر شکل میگیرد. در طی تکامل جنین، بخشی از بافت داخلی واژن، آترزی پیدا کرده و از بین خواهد رفت. در این مرحله، یک لوله توخالی تشکیل شده و واژن نام می گیرد.
جالب است بدانید که آخرین قسمتی که در مراحل رشد از بین میرود، در محل پرده بکارت قرار داشته و وابسته به میزان آترزی، پرده بکارت انواع مختلفی خواهد داشت. به بیانی دیگر، شکل پرده بکارت در زمان جنینی تعیین شده و لایههای گفته شده، در آینده پرده بکارت را ایجاد خواهند کرد. گاهی پیش از تولد نوزاد، تقسیم لایهها به طور کامل انجام نشده و به همین دلیل، پرده بکارتی بدون سوراخ به وجود میآید. لازم به ذکر است که این نوع پرده در دوران بلوغ و بعد از آغاز دوره قاعدگی، مشکلات فراوانی را برای شخص ایجاد میکند. بر خلاف تصور بسیاری از مردم، پرده بکارت در داخل واژن قرار نداشته و به عنوان بخش خارجی اندام جنسی، در ورودی واژن قرار دارد.
آناتومی بکارت به چه صورت است؟
همانطور که پیشتر به آن اشاره شد، پرده بکارت یک غشای مخاطی بوده و در ورودی دهانه واژن، حدود 2 سانتی متر داخلتر از پوست ناحیه تناسلی قرار دارد؛ همین امر سبب شده تا در زمان تماسهای سطحی ناحیه ژنیتال، احتمال آسیب دیدن این پرده وجود نداشته باشد. به زبانی دیگر، تنها عامل و دلیل آسیب دیدن پرده بکارت، داخل شدن جسمی خارجی به واژن خواهد بود.
تشخيص پارگی بكارت چگونه انجام میشود؟
تشخیص پارگی پرده بکارت، تنها میتواند توسط متخصص زنان انجام شده و افراد عادی نمیتوانند آن را تشخیص دهند. پزشک زنان برای این تشخیص از فرد درخواست میکند تا در وضعیت خاصی قرار گرفته و سپس مورد معاینه قرار بگیرد. لازم به ذکر است که بسته به نوع پرده بکارت، گاهی حتی تشخیص پارگی آن برای متخصص بانوان هم دشوار به نظر میرسد. تنها متخصصانی با تجربه بسیار قادر خواهند بود تا تشخیص درستی داشته باشند.
پس برای افراد عادی غیرممکن خواهد بود که با معاینه کردن خودشان، متوجه پارگی یا عدم پارگی پرده بکارتشان شوند. هر چه زمان کمتری از پارگی پرده بکارت گذشته باشد، پزشک راحتتر قادر خواهد بود تا آن را تشخیص دهد. از سوی دیگر، در بازه زمانی 1 الی 2 هفته پس از پارگی پرده، پزشک میتواند تخمینی از میزان آسیبها ارائه دهند؛ اما در صورت گذشت مدتی بیش از این مقدار، به دلیل از بین رفتن زخم، کبودی و هماتوم در اطراف محل آسیب، تشخیص آن غیرممکن خواهد بود.
جالب است بدانید که پارگی پرده بکارت، درد چندانی ندارد؛ چرا که تنها یک بافت مخاطی نازک بوده و گیرندههای درد اندکی دارد. در حقیقت دردی که افراد با ورود جسمی خارجی به واژن احساس میکنند، به فشار وارد شده به بافتها و کانال واژن مربوط میشود. از سوی دیگر، انقباض عضلات دیواره واژن هم میتواند به شدت این درد بیفزاید.
در حقیقت دلیل سوزشی که خانمها پس از اولین رابطه از آن صحبت میکنند، زخم در پرده بکارت نبوده و به دلیل پارگی خفیف در پوست ناحیه تناسلی و محل ورودی واژن است. بسیاری از دختران به علت آسیب سطحی پوست یا تماسهای سطحی ناحیه تناسلی، قدری سوزش و خونریزی را تجربه میکنند؛ دلیل این نشانهها هم پارگی پرده بکارت نبوده و به پارگیهایی در پرینه (پوست مدخل واژن) اشاره دارد.
پاره شدن پرده بکارت
در صورت ورود جسمی خارجی به واژن، احتمال آسیب دیدن پرده بکارت وجود دارد. برخی افراد در کنار پارگی این پرده، پارگی پوست را هم تجربه میکنند. خونریزی پرده بکارت در صورت پارگی، از فرد تا فرد متفاوت خواهد بود. برخی افراد خونریزی شدید یا اندکی را تجربه میکنند؛ این در حالی است که گروهی دیگر، ممکن است اصلاً دچار خونریزی نشوند. به عنوان مثال، با وجود اینکه گفته میشود که پارگی پرده بکارت ارتجاعی با خونریزی همراه نخواهد بود، در برخی موارد دیده شده که خونریزی اتفاق مییفتد.
حقله بکارت در برخی افراد قطری کم و در برخی دیگر، قطری زیاد دارد. در صورتی که این حلقه از وسط پاره شده و آسیب و خراش آن به دیواره واژن برسد، ممکن است که به محل عروق خونی برسد. در این صورت، پارگی مویرگها و خونریزی اتفاق خواهد افتاد. این در حالی است که اگر این آسیب به مویرگها نرسد، خونریزی هم اتفاق نخواهد افتاد.
لازم به ذکر است که تشخیص اینکه خانمی رابطه جنسی داشته یا نه، تنها با بررسی پرده بکارت یا هایمن ممکن نیست؛ چرا که برخی افراد پرده بکارت ارتجاعی داشته و اصلاً دچار پارگی نمیشوند. متخصصان با بررسی شلی بافتهای ناحیه تناسلی، تغییرات پوستی ناحیه وستیبول ( مدخل واژن) و پرینه (پوست بیرون واژن)، بررسی و معاینه چینهای داخل واژن (عمیق بودن یا صاف شدن چین خوردگیها)، شلی بافتهای داخل واژن که از محل مدخل واژن قابل رویت هستند، این تشخیص را انجام میدهند. البته فراموش نکنید که این تغییرات تنها با یکبار نزدیکی اتفاق نیفتاده و تنها در صورت بارها انجام دادن آن، قابل تشخیص خواهد بود.
انواع پرده بکارت
پرده بکارت از زمان جنینی فرد در او ایجاد شده و بسته به عوامل مختلف، انواع متفاوتی خواهد داشت. در این بخش شما را با انجام این پرده، آشنا خواهیم کرد.
پرده بکارت ارتجاعی
به پرده بکارتی که از قابلیت ارتجاعی و انعطافپذیری بالایی برخوردار بوده و در صورت ورود آلت مرد هم دچار پارگی نشود، پرده ارتجاعی گفته میشود. البته ممکن است که در صورت دخول، این نوع پرده به صورت مختصر دچار پارگی شده و خونریزی بسیار اندکی هم داشته باشد؛ اما این خونریزی توسط شخص قابل رویت نخواهد بود.
پرده بکارت غربالی (سوراخ سوراخ یا مشبک)
پرده بکارت غربالی، شکلی سوراخ سوراخ و مشبک داشته و در عرض مهبل قرار دارد. در زمان قاعدگی، خون از منافذ این نوع پرده خارج شده و پس از رابطه جنسی، پاره شده و خونریزی خواهد کرد.
پرده بکارت بدون منفذ یا مسدود
برخی از پردههای بکارت، به صورت مادرزادی بدون سوراخ بوده و کاملاً مسدود هستند. زمانی که فرد به بلوغ رسیده و خونریزی قاعدگی آن شروع میشود، به دلیل مسدود بودن مسیر به دلیل پرده، خون قادر به خارج شدن نبوده و در رحم و واژن، جمع میشود؛ همین امر باعث بروز برخی مشکلات شده و برای رفع کردن آنها، شخص باید مورد جراحی قرار بگیرد.
پرده بکارت پرده بکارت دو سوراخی یا تیغهای
در پرده بکارت دو سوراخی، یک تیغه گوشتی در ورودی واژن قرار گرفته و آن را به دو قسمت تقسیم میکند؛ همین مسئله سبب شده تا آن را پرده بکارت دو سوراخی بنامند.
پرده بکارت حلقوی
نوع حلقوی پرده بکارت، شکلی حلقوی یا هلالی داشته و به راحتی میتوان پس از رابطه جنسی، پارگی آن را تشخیص داد. طبیعی است که این نوع پرده پس از رابطه، خونریزی کند.
چه عواملی در پاره شدن پرده مهبل موثر است؟
احتمالاً تا به حال شنیدهاید که برخی فعالیتها میتوانند باعث آسیب یا حتی پارگی جبرانناپذیر در پرده مهبل شوند. از جمله این فعالیتها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
- رابطه جنسی همراه با دخول آلت
- ورود شیء خارجی به داخل مهبل مانند انگشت یا…
- آسیب شیء نوک تیز به ورودی واژن
لازم به ذکر است که بر خلاف تصور عموم مردم، فعالیتهایی نظیر دوچرخهسواری، اسبسواری، پریدن از بلندی، شیرجه زدن در آب، ورزش سنگین، افتادن روی جسم غیرنوک تیز و برنده، به هیچ عنوان باعث پارگی پرده بکارت نخواهند شد.

اهمیت پرده بکارت
در برخی فرهنگها، وجود پرده بکارت و سالم بودن آن از اهمیت زیادی برخوردار است. در این فرهنگها، وجود و سلامت پرده به این معنا است که دختر پیش از ازدواج هیچ رابطه جنسی نداشته است. البته وجود پرده را نمیتوان مدرک محکمی برای این امر دانست؛ چرا که بسیاری بانوان به دلایلی نظیر خودارضائی، استفاده از تامپون در موارد خونریزی قاعدگی،یا فعالیتهای غیرجنسی (مثل برخی حوادث)، پرده بکارت خود را از دست میدهند.
در این جوامع، خونریزی عروس در شب عروسی، نشانهای بر باکره بودن او تا قبل از عروسی تلقی میشود. پزشکان این مسئله را رد میکنند؛ چرا که حتی ممکن است که فرد به دلیل نوع پرده بکارت خود، خونریزی بسیار اندکی داشته یا حتی خونریزی اتفاق نیفتد. از سوی دیگر، دخول واژینال تنها راه برقراری رابطه جنسی نیست. در کشور ایران، مردان باکره پسند، معمولاً خود پیش از ازدواج رابطه جنسی را بارها تجربه کردهاند. در هر حال، وجود پرده بکارت را نمیتوان مدرکی مناسب برای باکره بودن فرد در نظر گرفت.
چرا برخی بانوان در اولین ارتباط جنسی خونریزی نداشته و برخی دیگر دارند؟
در کنار ارتجاعی بودن پرده بکارت، آرام و بدون تنش بودن زن در زمان رابطه جنسی هم نقش مهمی در خونریزی نداشتن او خواهد داشت. اگر زن پیش از دخول، فرصتی کافی برای عشقورزی داشته، با مرد احساس راحتی و نزدیکی کرده، دهانه واژن به اندازه کافی مرطوب بوده و آلت مرد به آرامی وارد واژن شود، خونریزی اتفاق نمیافتد.
این در حالی است که در صورت مضطرب بودن یا ترسیدن زن، او پاهایش را جمع کرده و حرکات ناگهانی و خشن در زمان دخول، میتواند باعث خونریزی یا درد او شود. برخی مردان ادعا میکنند که قادر هستند تا در زمان سکس، بفهمند که طرف مقابل پیش از اینها رابطه جنسی داشته یا نه. در حالی که این ادعا کاملاً غلط بوده و عوامل مختلفی نظیر انواع پرده بکارت و میزان شلی یا سفقی عضلات کف لگن فرد با توجه به ژنتیک، ورزش یا فعالیتهای مختلف، متفاوت خواهد بود.
متاسفانه برخی مردم تصوری بسیار سفت و محکم از پرده بکارت داشته و به همین دلیل در زمان دخول، فشار زیادی وارد میکنند؛ این کار میتواند باعث پارگی دهانه واژن، درد و خونریزی در زن شود. این در حالی است که در صورت آمادگی داشتن زن، هیچ نیازی به فشار از طرف مرد نیست.
چگونه پرده بکارت پاره میشود؟
پیش از هر چیز باید بدانید که پارگی پرده بکارت از هیچ قاعده و قانونی پیروی نکرده و ممکن است به هر شکل، هر اندازه یا در هر جهتی اتفاق بیفتد. این معمول است که در پرده بکارت، 1 تا 3 پارگی ایجاد شود. این پارگیها به طور معمول از کناره آزاد پرده اتفاق افتاده و تا جداره واژن هم کشیده خواهند شد. گاهی دیده میشود مه در دختران کم سن که دستگاه تناسلی رشدی کافی نداشته، پارگی در واژن و دیگر نواحی تناسلی هم ایجاد میشود. طبیعی است که پس از پاره شدن این پرده، خونریزی متوسط یا شدیدی اتفاق بیفتد.
رنگ خون پرده بکارت
رنگ خون پرده بکارت بر خلاف خون قاعدگی، روشن بوده و به خون یک زخم معمولی شباهت دارد. جالب است بدانید که لبههای پارگی جدید در پرده بکارت، زخمی و قرمز رنگ بوده و آثاری از خون لخته شده روی آنها وجود دارد. این موارد به پزشک کمک میکنند تا پارگی را به سادگی تشخیص دهد. پس از گذشت 1 هفته، بدن لبههای پارگی را با مخاطی مشابه جنس خوده پرده، پوشش میدهد و دیگر نمیتوان زمان پارگی آن را تعیین کرد؛ در این شرایط تنها پزشکی قانونی قادر به تعیین زمان پارگی خواهد بود. از آنجا که لبههای پارگی به یکدیگر متصل نیستند، به یکدیگر جوش نمیخورند و در صورت بخیه زدن، محل ترمیم شده به صورت جای زخمی برجسته و روشن، مشخص خواهد بود.
معاینه پرده بکارت چگونه انجام میشود؟
بسیاری از بانوان از جهت روانی تمایل ندارد تا برای معاینه پرده بکارت خود به پزشک مراجعه کنند؛ همین امر سبب میشود تا در بسیاری از موارد شاهد افسردگی یا ناراحتیهای روحی در آنها باشیم. توجه داشته باشید که معاینه پرده بکارت به تنهایی امکانپذیر نیست و در صورت انجام تلاشهای ناشیانه برای انجام آن، حتی ممکن است به پرده آسیب وارد شود.
پزشک زنان برای معاینه پرده بکارت، لابیاهای بزرگ را کاملاً باز کرده و سپس پرده برای معاینه خواهد کرد. از آنجا که این معاینه به دانش زیادی در زمینه سیستم تناسلی انسان نیاز دارد، خوده فرد قادر نخواهد بود تا با کمک آینه آن را انجام دهد؛ به همین دلیل، توصیه میکنیم که حتماً این کار را به متخصص زنان بسپارید.
آیا ترمیم پرده بکارت ممکن است؟
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، پارگی پرده بکارت ممکن است در شرایط مختلفی اتفاق بیفتد. از جمله این عوامل میتوانیم به مواردی نظیر زیر اشاره کنیم :
- رابطه جنسی
- ورود انگشت به واژن در زمان تحریک
- خارش ناحیه تناسلی در موارد عفونت
- ورود هر جسم خارجی به واژن

لازم به ذکر است که مواردی مثل افتادن از درخت، اسب یا دوچرخهسواری یا وارد شدن ضربه به واژن در ورزشهای رزمی باعث پارگی پرده بکارت نمیشود. به بیان دیگر، لگد خوردن یا ضربه در زمان مشاجره یا افتادن روی اجسام غیرتیز هم به این پرده آسیبی نمیزند.
تنها در صورتی پرده بکارت آسیب میبیند که این ضربهها به جسمی تیز همراه بوده و پس از عبور از واژن، وارد دستگاه تناسلی شود. تشخیص زمان پارگی تنها در 1 هفته پس از اتفاق افتادن آن ممکن بوده و پس از آن غیرممکن به شمار میرود. از سوی دیگر، ترمیم پارگی به صورت خود به خود و توسط بدن انجام نشده و حتی در صورتی که دخول فقط یکبار اتفاق افتاده باشد، هنوز هم میتوان پارگی را تشخیص داد.
جالب است بدانید که در صورت خفیف بودن پارگی یا صرفاً وجود داشتن آن در پرده هایمن و نبود هیچ جراحتی در واژن، میتوان قبل از تشکیل اسکار، با جراحی آن را ترمیم کرد. این در حالی است که در صورت زیاد بودن دفعات دخول، حتی با گذشت زمانی طولانی پس از آخرین دخول هم نمیتوان به صورت مناسب بافت پرده هایمن را ترمیم کرد. لازم به ذکر است که این ترمیم فقط به صورت جراحی انجام شده و برای افرادی که به پارگی به دلیل تجاوز یا افتادن روی جسم تیز دچار شدهاند، مورد پذیرش خواهد بود؛ چرا که در صورت عدم ترمیم، عسر و حرج برای فرد و خانواده، در خطر افتادن آبروی فرد، قتلهای ناموسی و خانوادگی و همین طور رواج فحشا در جامعه، رخ خواهد داد.
متاسفانه در جامعه روشهایی ناشیانه و غیرعلمی تحت عنوان کاشت بکارت، گذاشتن کیسه خون و پیوند پرده، وجود دارد که توسط پزشکان به طور کامل رد میشود. در هر حال، در صورت بالا بودن تعداد دفعات دخول، امکان ترمیم پرده بکارت وجود ندارد. در صورتی که حتی همسر فرد درخواست دهد هم ممکن نیست تا پرده بکارت را جایگزین نمود. ما به این افراد توصیه میکنیم که برای افزایش لذت جنسی خود از عملهای تنگ کردن کانال واژن کمک بگیرند. از جمله این جراحیها میتوانیم به پرینورافی اشاره کنیم.
نکاتی که باید در رابطه با پرده بکارت، رعایت کنید
با رعایت نکات زیر، از سلامت واژن، پرده بکارت و دستگاه تناسلی خود اطمینان حاصل کنید.
- هرگز اجسام خارجی نظیر تامپون را به واژن خود وارد نکنید.
- در زمان برقراری رابطه جنسی از زور و فشار استفاده نکنید.
- در زمان فعالیتهای ورزشی، احتیاط کنید.
- مانع وارد شدن ضربات سنگین به مهبل شوید.
- هرگز برای حمل یا بلند کردن اجسام سنگین اقدام نکنید.
- برای جلوگیری از وارد شدن آسیب احتمالی به پرده بکارت و دیوارههای واژن، در زمان اولین سکس، اطمینان حاصل کنید که به اندازه کافی تحریک شده و آماده هستید.
- پیش از سکس میتوانید از انواع ژل و لوسیونهای مخصوص کمک بگیرید.
- از آنجا که برقراری رابطه جنسی در دفعات اول میتواند با درد همراه باشد، میتوان از داروی بیحسی موضعی برای آن کمک گرفت.
- پس از اولین رابطه جنسی، توصیه میکنیم که به متخصص زنان و زایمان مراجعه کرده و از او راهنمایی بگیرید.
علائم پاره شدن پرده بکارت حلقوی
پاره شدن پرده بکارت حلقوی با نشانههای زیر همراه است.
- مشاهده لک بر روی واژن
- وجود درد در ناحیه واژن
- مشاهده پوست در دهانه واژن
- خونریزییا لکهبینی خفیف
- تغییر شکل لابیاهای اطراف واژن
- تغییر شکل ورودی واژن از حالت دایرهای به شکل ۷
- تحلیل رفتن برجستگیهای پرز مانند درون واژن
سوالات متداول
خیر چنین چیزی از نظر علم پزشکی ممکن نیست.
بله، اتفاق افتادن خونریزی به عواملی نظیر نوع پرده بکارت، احساس اضطراب یا آرامش در زن و شدت یا آرامی دخول آلت تناسلی مرد ارتباط دارد.
خیر، همانطور که گفتیم وجود یا عدم وجود پرده بکارت، مدرک محکم و مناسبی برای باکره بودن یا نبودن زن نیست.